2022 - Juntos

Juntos - together · a gathering

Meeting up, making something from nothing and living in the here and now. These are some of the characteristic cultural elements that Michèle Rijzewijk wanted to bring back with her to the Netherlands from her travels in Brazil. But how can you do those things here?

In a city where you walk your dog in the evenings and see not one single person in the streets? Where the bus departs at 09.56. Sharp! Where appointment books beat spontaneity every time. And where you have to cycle in the rain wearing your high heels.

In the latest show from Mies-en-Scène, Latinos living in Eindhoven share their personal stories with you, ranging from political statements to an ode to the Dutch male. A joyous mixture of stories, images, music and dance – you’ll feel like you’ve been transported to Latin America. The whole thing disappears as suddenly as it appeared. So make sure you don’t miss Juntos!

  • Presentation 23rd - 26nd of June 2022
  • Location: VDMA-terrein, Vestdijk 31T - Eindhoven

Director: Michèle Rijzewijk
Design: Luka Kooijmans
Production: Carlijn Teeven
Actors: Latino's from Eindhoven and surroundings

2020 - Daar wil ik heen

RAAK! presenteert 'Daar Wil Ik Heen'

Een voorstelling over ouders die er moeite mee hadden dat je een meisje bent,
over meiden die jou vertelden dat je niet moet proberen te worden als zij
of jij die jezelf niet normaal vond. 
Over bedrogen worden,
over bommen als regendruppels
en niet durven praten omdat je bang bent dat ze gaan lachen. 
Over je droom najagen,
uit datgene wat je pijn deed kracht putten
en over de vriend die zijn hand op het goede moment uitstak. 

Regie: Hans Lein & Michèle Rijzewijk
Choreografie: Resa Samangun

Deelnemende scholen: Summa Plus, Stedelijk College & DOE040

Voorstelling: 4 & 5 oktober Parktheater Eindhoven

Meer informatie vind je op de site van het parktheater.

P1310543'Daar wil ik heen'

"Het was voor mij de eerste keer dat ik op een podium stond. Het leukste vond ik dat ik mijn verhaal mocht uitleggen aan mensen met dans en tekst. En dat in het Nederlands zelfs! Dat ik mijn persoonlijke verhaal verteld heb op een podium, dat ga ik zeker trots aan mijn kinderen vertellen!" - Karim (speler 'Daar wil ik heen')

 

2019 - EHV-BCN

Hoe kunnen culturen elkaar verrijken? Wat kunnen we leren van elkaar? Deze vragen staan centraal in de nieuwe productie van Mies-en-Scène. Na een theaterdrieluik over de Eindhovense wijk Stratum start regisseur Michèle Rijzewijk een nieuw hoofdstuk. Dit keer combineert ze documentairefilm met theater. Komend jaar volgt ze twee mensen; één uit Eindhoven, één uit Barcelona. Beiden in dezelfde levensfase, maar op een andere plek. Hoe ziet hun leven eruit? In een bijzondere theatrale setting presenteert ze haar nieuwe project.

Deze voorstelling is op 10 en 12 september 2019 in reprise gegaan op het Summa college Eindhoven

"Eindhoven - Barcelona is een echo uit de tijd dat toneelspelen als emancipatie-instrument werd ingezet. De cirkel is rond nu regisseuse Michèle Rijzewijk zich sterk maakt voor theater dat maatschappelijk relevant is, authentiek zonder geschoolde acteurs en niet elitair. Dat levert een avond op waar de spelers vooral zichzelf spelen, waar de situaties buitengewoon herkenbaar zijn en de sfeer intiem gezellig." - Quote uit recensie Eindhovens Dagblad door Gerard Mesman 

2018 - Ondertussen in Stratum...

Ook in seizoen 17/18 zet theatermaker Michèle Rijzewijk de Stratum-lijn voort. Na Stratum Oma’s en Stratum Swag werkt ze voor Ondertussen in Stratum... opnieuw met bewoners uit de wijk. 

"Hallo. Welkom allemaal. Dit zijn Stratummers. Èchte Stratummers. Allemaal uit een andere buurt. De bedoeling was om een zo realistisch mogelijke afspiegeling van de wijk op het podium te krijgen. En dat is gelukt. Nou ja, bijna dan..."

Voor deze voorstelling heeft Michèle onderzoek gedaan naar de identiteit van de 22 buurten die Stratum rijk is. Wat speelt er? Waar ligt de focus van de gemeente en wat houdt de buurtbewoners bezig? Dit keer bepaalde ze niet vooraf waar de voorstelling over moest gaan en met welke doelgroep ze zou werken: de buurt mocht bepalen. Spannend, maar vooral ook heel leuk!

"Een erg mooie, enigszins ongepolijste, regelmatig grappige en ontroerende voorstelling met een zeer enthousiaste en diverse groep amateurs. Veel complimenten voor Michele en het gezelschap! Ik weet nu beter dan voorheen dat ik een Stratummer ben. Ik wens iedere wijk in Nederland zo'n voorstelling." - Maarten (publieksreactie parktheater.nl)

Spel: 13 Stratummers van 9 tot 91 jaar
Concept & Regie: Michèle Rijzewijk
Productie: Lara van Asselt
Techniek: Ido Koppenaal & Mike Waterschoot
Fotografie: Sem van Hoogstraten
Met dank aan: Iselle Claassens, Frank van Eersel, Geertje van Geel, Annemie Meijer en Kylie Petersen

2016 - Ik heb niets tegen vluchtelingen, maar…

Er is een vluchtelingencrisis. En Michèle Rijzewijk maakt theater met bijzondere doelgroepen. Met echte mensen in plaats van acteurs en echte verhalen in plaats van scripts. Dus moet ze hier iets mee, vindt ze. Maar weet ze wel genoeg?

De voorstelling “Ik heb niets tegen vluchtelingen, maar…” neemt het publiek mee op reis door de verborgen gangen van het theater. In iedere ruimte een ander persoon, een ander verhaal en een andere kijk op dit thema. Alle kanten worden belicht, de bezoeker kan zijn eigen mening vormen.

"Aangrijpend, vernieuwend, soms provocerend, zet aan tot discussie meer, meer, meer.. Kon je sommige mensen hier maar verplicht naar toe sturen..." - Nicole (publieksreactie parktheater.nl)

Spel - een mix van acteurs en vluchtelingen  Regie & Concept - Michèle Rijzewijk  Regie-assistent - Luka Kooijmans  Productieleider - Lara van Asselt

2021 - VOGELVRIJ

 Een theatrale wandeling georganiseerd door Mies-en-Scène i.s.m. De Huiskamer voor vluchtelingen Eindhoven. 

In VOGELVRIJ spelen vluchtelingen zonder verblijfsvergunning de hoofdrol. Velen zijn hier ’illegaal’, sommigen zelfs al jaren. Ze leven in een parallelle wereld. Want als je geen verblijfsvergunning hebt, mag je niet naar school en mag je niet werken. Je bent verstoken van allerlei maatschappelijke voorzieningen. Je bent veroordeeld tot niets doen, je leven staat stil. Maar kan een mens wel ‘illegaal’ zijn? En wie bepaalt dat? In VOGELVRIJ geven wij deze mensen een gezicht en een stem. Door middel van videoprojecties, theatrale wandelingen en interactieve performances proberen wij buurtbewoners met elkaar te verbinden, vooroordelen weg te nemen en de kloof tussen de parallelle werelden te dichten.

"Talking to strangers was a new experience for me. But it was nice. I made new friends and they gave me a lot of compliments. It's also nice that neighbours greet me now when they walk by. - Ashraf (deelnemer VOGELVRIJ)

Regie: Michèle Rijzewijk
Vormgeving: Luka Kooijmans
Video: Gegam Soghomonyan
Productie: Venance van de Laar
Techniek: Ido Koppenaal
Ondersteuning: Amber Klijn
Spel: Bezoekers van de Huiskamer en hun buurtgenoten. 

Locatie: Victoriapark Eindhoven 
Startpunt: De Huiskamer voor vluchteling Eindhoven - Lichtstraat 376

Presentatie: 22 t/m 25 April 2021

2019 - Kankerzooi

Een luchtige voorstelling over kanker. Kan dat? Ja, dat kan! In opdracht van Inloophuis de Eik maakt Mies-en-Scène een theaterstuk rondom dit thema. Met vijf sterke vrouwen die allemaal op een andere manier in aanraking kwamen met deze ziekte. 

Regie: Michèle Rijzewijk
Spel: Carin Vlasveld, Carina Oosting, Lisette Wijers, Maaike Mol & Sunita Bhargava
Techniek: Geert Colsen
Film-montage: Jasmijn van den Berg
Met veel dank aan: Riek Ansems 

2016 - 2020 – Beste Opa’s en Oma’s

Het concept van de Stratum Oma’s voorstelling is voor de derde maal uitgevoerd op het Heerbeeck College in Best. Dit keer niet met Stratumse oma’s, maar met leerlingen van het Heerbeeck College en hun eigen opa’s en oma’s. Het resultaat: Een bijzonder waardevol project waarin kleinkinderen hun grootouders op een andere manier leren kennen.

Regie & Concept: Michèle Rijzewijk
Spel: Bestse Opa's & Oma’s & hun kleinkinderen
Productieleider: Annabelle Morvan & Sharon Semeijn
Met dank aan: Josette Linssen

2017 - Stratum Swag

Wat is swag? Wanneer heb je swag? En wanneer niet? In Stratum Swag gaat Michèle Rijzewijk op zoek naar de antwoorden op deze en andere vragen. Met rap, muziek en dans vertellen vier meiden hun verhaal. Ze gaan op zoek naar hun ‘swag’. Wat betekent swag voor hen en hebben ze het zelf eigenlijk wel? Is het niet veel cooler als je omarmt wie je echt bent? 

Na het succes van Stratum Oma’s vorig seizoen zet theatermaker Michèle Rijzewijk de Stratum-lijn voort. Met de terugkomst van oude bekenden...

Spel: Inge Kuipers, Kylie Petersen, Lyènne Fisscher & Rachel Vlodrop (+ oude bekenden). 
Regie & Concept: Michèle Rijzewijk 
Productieleider: Lara van Asselt 
Choreografie: Kylie Petersen 
Met dank aan: Annemie Meijer & Noortje van der Palen  

Artikel Eindhovens Dagblad - 'Stratum Swag' 

2015 – Orpheus, verhalen van de straat

Een muzikale voorstelling waarin (ex-)dak- en thuislozen hun persoonlijke verhaal vertellen. Met als rode draad de muziek van Elco Weitering (o.a. bekend van de Def Americans) die in zijn liedjes het verhaal van de mythe van Orpheus vertelt. Op z’n Brabants. “Onze Orpheus”, de man die naar de onderwereld afdaalde om zijn geliefde terug te halen.

De paralellen tussen Orpheus en de levens van de verhalenvertellers zijn overduidelijk, maar zullen ze ook hetzelfde eindigen?

“De ontroering komt vanuit het besef dat de acteurs zichzelf met hun fouten, hun ellende maar ook hun kracht aan de goed gevulde zaal lieten zien.” (Recensie ED juli 2015)

Regie & Concept: Michèle Rijzewijk
Spel: Ex-dak- en thuislozen. 
Muziek: Elco Weitering & Hans d'Olivat
Film: Lenny van de Schoor
Begeleiding: Ton Feijen, Stichting Neos
Met dank aan: Guido Hermans. 

2015 - Stratum Oma’s

In Stratum Oma’s staan de verhalen uit het leven van 70+ vrouwen uit Stratum centraal. Hun levensloop wordt gekoppeld aan de plattegrond van Stratum. De voorstelling is een onderzoek naar waar de levenslopen elkaar ontmoeten en overlappen. Er wordt gespeeld met verwachtingen die bestaan rondom het begrip oma. De humor zit hem in de onvermoede kanten van de oma’s, de ontroering in hun eigenheid. De verhalen van de vrouwen worden afgewisseld met beeld en muziek.

"Prachtige voorstelling met authentieke verhalen van echte stratumse mensen. Hartverwarmend en ontroerend." - Marca (publieksreactie parktheater.nl)

“Stratum Oma’s (…) levert spannende, hilarische en ontroerende momenten op, die overtuigen door hun authenticiteit” (Recensie ED september 2015)

Regie & Concept: Michèle Rijzewijk 
Spel: 5 Stratums Oma’s. 
Productieleider: Lara van Asselt 
Met dank aan: Maddy Kok